N-avem salarii ca în Occident, dar măcar la noi sunt prețuri mici: nu-ți dorești să dai pe mâncare cât un irlandez
Chiar dacă România e pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la nivelul salariilor plătite către angajați, statistica arată că acest deficit se compensează cumva prin faptul că nu avem prețuri mari.
Cele mai recente date de la Eurostat arată, negru pe alb, că deși țări precum Irlanda sunt renumite pentru salariile lor de mii de lire pe lună, acolo și nivelul de trai e mult mai piperat. Prin urmare, situația se echilibrează.
Chiar dacă ai un venit de 3.000 de lire, nu vei simți un nivel de trai superior celui din România, cât timp cheltuielile tale de bază sunt la același nivel.
Românii visează la salarii de mii de euro, dar habar n-au că dacă ar trăi în Occident, tot nu le-ar ajunge bani. E vorba despre puterea de cumpărare
Un irlandez nu găsește chirie lunară cu 250 de euro, așa cum se întâmplă încă în multe zone din București chiar și pentru un apartament cu două camere. De altfel, mâncarea e mult mai scumpă, iar datele statistice sunt grăitoare: potrivit Eurostat, cele mai ridicate niveluri ale prețurilor au fost înregistrate în Irlanda (146% din media UE), Danemarca (145%) și Luxemburg (137%).
La polul opus, mai arată analiza citată cele mai scăzute niveluri au fost înregistrate în România (58%), Bulgaria (59%) și Polonia (62%).
Analiza Eurostat face referire la nivelurile prețurilor pentru cheltuielile de consum final ale gospodăriilor din Uniunea Europeană și, după cum putem vedea, situațiile variază de la un stat la altul, așa cum este și firesc de altfel.
Un alt aspect interesant e reliefat de faptul că, printre altele, România se bucură de un loc de cinste și în clasamentul țărilor unde găsești cele mai mici prețuri la îmbrăcăminte din Uniunea Europeană. Eurostat ne spune că îmbrăcămintea a fost cea mai ieftină în Bulgaria (80% din media UE), Ungaria (83%) și România (84%). Nu ți-ai dori însă să faci shopping în Danemarca, unde prețurile sunt cele mai piperate, la fel și în Suedia sau Cehia.
Suntem situați bine, cu prețuri mici și în privința alimentelor și băuturilor nealcoolice. Avem un procent de doar 72% din media UE în România, în timp ce în Danemarca vorbim despre un procent de 121%.